Tot ceea ce a știut omul să facă este să supravețuiască. A făcut față celor mai crunte boli, celor mai de neînchipuit razboaie, răzbunări, a inventat roata, banul, proprietatea privată, a descoperit focul, s-a aliat, și-a format o familie. Practic, instinctul de suprevețuire și de conservare este înscris în codul nostru genetic. Copilul mic când se naște, este capabil la două zile să își recunoască olfactiv mama, suge laptele și învață să se agațe așa cum fac primatele. În cea mai mare parte, aceste două insctincte sunt cele care l-au determinat pe om să ajungă în secolul 21 și mai departe.
O cauză importantă a faptului că suntem cu toții în număr așa de mare pe Pământ este faptul că informațiile s-au transmis, pe diferite căi. Fie că e din punct de vedere filogenetic, în care au apărut modificări ale creierului și corpului în funcție de tipul de hrană pe care îl consumau sau în funcție de tipul activității pe care o desfășurau: vânat, cules, pescuit. El a învățat să își construiască arme, unelte, să migreze atunci când e nevoie și să se stabilească cu famiilia. Practic orice lucru considerat a fi potrivit pentru supravețuirea omului a fost înregistrat și transmis mai departe. Omul a învățat de la natură, s-a adaptat la ea, a evoluat, s-a dezvoltat, s-a incălzit la foc atunci când i-a fost nevoie, și-a gătit mâncarea, a avut grijă de copii, s-a adăpostit. Informațiile s-au mai transmis și de la o familie la alta, oral sau înscris, băiatul era învățat de tatăl său cum să construiască și cum să vâneze, fata era învățată cum să coase, cum să spele și să facă de mâncare. De ce s-au transmis informațiile? Asta deoarece, dacă informațiile nu s-au înscris în codul genetic, atunci omul a încercat să își îmbunătățească traiul și nu își putea permite să își lase semenii, cei pe lângă care trăieste să inventeze singuri roata din nou. Ucenicia este principala metodă în care s-au transmis informațiile la începuturi. Este o cale viabilă din punct de vedere informațional, dar ineficientă în sensul că nu toți pot profita de calitățile învățate de maestru. Nu este pe durată îndelungată benefică. Este potrivită, insă doar atunci când se transmit anuite informații mai speciale la care e nevoie de contact direct între ucenic și maestru. Am obținut o părere din exterior despre educație de la un student din anul I de la Politehnică.
Ce reprezinta educatia pentru tine?
Educatia este un proces prin care persoanele asimileaza noi informatii.Astfel, educatia poate fi inteleasa ca un concept ce include educatia institutionalizata, dar nu este doar aceasta.
Care sunt formele educatiei?
Educatia poate fi de doua tipuri: activa, atunci cand cunostintele sunt transmise de la o persoana la alta, si pasiva, atunci cand individul asimileaza noi informatii din mediul sau.
Din punct de vedere administrativ, aceasta diferenta se poate intelege ca diferenta dintre educatia scolara, si cea prin programe de tip “lifelong learning”.
Unde ar fi ajuns societatea/lumea din ziua de azi daca nu ar fi fost educatia? Ar fi fost mai bine sau mai rau, de ce?
Educatia institutionala este o creatie a revolutiei industriale. Prin dezvoltare tehnologica economia avea nevoie de muncitori cu un grad de calificare ridcat. Astfel, sistemul educational permite gradul de specializare si calificare necesar nivelului tehnologic actual.
Este educatia folositoare omului si dezvoltarii lui?
Educatia este folositoare, dar nu in mod direct prin informatiile transmise, de multe ori ignorate sau relativ neutilizate, ci prin modul in care se creeaza un context care permite dezvoltarea sa.
Ce viziune ai asupra educatiei si care crezi ca este cea mai potrivita pentru om?
Diferitele moduri in care procesul educational poate fi structurat in multe moduri, cu diferite avantaje si dezavantaje. Consider ca cel mai eficient mod de a educa este prin procesul de ucenicie, sau mentorat, insa nu este economic viabil.
Astfel, este necesar gasirea unui echilibru intre costul economic si calitatea educatiei.
Ce alternative la educatie poti oferi?
Educatia poate fi imbunatatita prin schimbarea paradigmei spre una centrata pe problema, si nu pe solutie. Astfel, studentul este mai intai pus in fata unei probleme, cauta solutii proprii, prin ghidarea unui mentor.
Dar are nevoie omul de aceste informații? De ce nu poate pur și simplu să trăiască în condițiile în care se află deja, de ce încearcă mereu să obțină mai mult? Filozoful J.J.Rousseau face o distincție clară între omul cultural, format de societate și omul natural, dat de natură. În concepția lui, omul trebuie să se întoarcă la forma lui primară adică cea din natură. El consideră că omul este cu atât mai nefericit cu cât se îndepărtează mai mult de natură.
Rousseau pledează pentru întoarcerea la starea de natură. Omul lui este “bunul sălbatic”, a cărui existenţă se ghidează după cele 2 principii înscrise în sufletul uman şi care sunt anterioare raţiunii. Starea primitivă (naturală) a omului este pervertită de societate şi sufletul omenesc este modificat în mijlocul societăţii. În societate omul devine de nerecunoscut. Mulţimea de cunoştinţe înseamnă şi o mulţime de erori. Societatea şi proprietatea privată depravează. Să fie acesta mesajul ultim al lui Rousseau? Dacă ignorăm contextul, aşa pare. Rousseau vrea însă să ne spună altceva: apologia naturii este mai curând o aplogie a moralei/a substratului moral al acesteia. Natura este exponentul sublim al moralei. Rousseau vrea o îndreptare morală, nu distrugerea raţiunii (societăţii). Chiar dacă pare un romatic, dublat de un utopist. Omul ar fi mai fericit dacă ar cultiva contractul cu natura. Proprietatea privată – cultivată în exces – devine expresia egoismului.
Evoluția genetică a omului l-a obligat să ceară mai multe de la viață, să realizeze mai multe și să distrugă mai multe. El nu se mai mulțumește cu o colibă din paie pentru că vede că ploaia îi intră în casă. El are nevoie de un apartament din cărămidă, cu o terasă și cu o vedere la mare. Odată ce omul și-a dat seama că resursele sunt suficiente și variate( deși ele sunt cât se poate de limitate), el s-a folosit de ele pentru a-și crea nevoi și mai multe și mai complexe uneori ajungând la limita superioară a extravaganței. De aceea, omul nu mai poate alerga gol pe câmp, fără nicio problemă, fiind mereu „aproape” de natură, așa cum își imagina Rousseau. Spiritul competiției cu natura și cu ceilalți semeni s-a dezvoltat și ea foarte mult și s-a transformat inconștient în ceva normal cceea ce a condus la crime din răzbunare, datorită sărăciei, bogăției, la furt și altele. O alternativă mai bună competiției pentru dezvoltare este cooperarea deoarece prin alăturarea unor minți strălucite se poate ajunge la realizări mai mari decât dacă ar fi în competiție.
Se pare că omul se descurcă foarte bine la supravețuire mai ales dacă are Eul dezvoltat, dar pentru că a evoluat, accentul nu se mai pune pe supravețuire, pe trebuințele biologice, ci pe evoluție în cadrul societății din punct de vedere intelctual, social, economic. El nu se mulțumește cu un castron de ciorbă la masa de pranz, chiar dacă din punct de vedere biologic este săturat, el vrea grătar și bere.
S-a încercat ca noile generații care apăreau să pornească de unde celelalte generații au rămas pentru a nu se repeta greșelile și pentru a fi mereu într-o continuă evoluție. S-a ajuns în prezent, unde metodele de învățare sunt variate și efectele sunt mai mult sau mai puțin eficiente pentru nivelul la care a ajuns omul și pentru randamentul pe care el îl poate da. Trebuie să se profite din plin de capacitățile lui pentru că el poate, dar sistemul este de cele mai multe ori cel nepotrivit.
Înainte de a se ajunge la sistem, individul trebuie să se autoeduce(concept explicat de colega mea Diana Marcu). Acest lucru o face prin conștientizarea permanentă a acțiunilor sale, a deciziilor lui și a consecințelor. Singura persoană față de care el este în totalitate responsabil este propria lui persoană. Are nevoie să învețe ca pe măsură ce ziua trece, el să devină cea mai bună versiune a lui. Mentalitatea trebuie schimbată pentru a se gândi la aproapele lui și pentru a se ajunge într-o stare în care să nu mai fie nevoie de o formă de guvernare, ci la un respect reciproc, la o respectare a egalității oamenilor din toate punctele de vedere, la o luare a deciziilor la comun, unde problemele se discută în comun și se iau decizii pentru binele tuturor.
O metodă găsită de mine care pare potrivită pentru primii ani de viață ai copilului este metoda Montessori. Modelului pedagogic Montessori pune copilul în centru. Copiii Montessori învață într-un mediu non competitiv și care-i susține în permanență, concentrându-se pe individualitatea copilului și pe nevoile lui specifice. Copiii sunt încurajați să muncească independent, în ritmul lor, educatorul putând să lucreze cu fiecare în parte sau în grupuri mai mici. Copiii învață astfel atât de la educatori, dar și independent, sau unii de la alții.
Acest sistem atribuie copiilor anumite responsabilități și îi ajută să își dezvolte stilul personal de acumulare a cunoștințelor, timp în care educatorii acționează ca un ghid care le incurajează și le facilitează acțiunile. Un principiu esențial al educatiei Montessori este că educatorul trebuie să fie în permanență atent la ce face copilul și nu invers.
Educatorul este, desigur, o parte foarte importantă a acestui proces. El trebuie să creeze mediul deosebit și ordonat, în care copilul să poată se învețe. Educatorul și copiii împart tot spațiul dintre ei. Nu exista o arie destinată educatorului sau o catedră și tot spațiul este folosit pentru activități.
Atașez un filmuleț interesant. Enjoy!
This audio has been edited from the original event by Becca Pyne. Series produced by Abi Stephenson, RSA. Animation by Cognitive Media. Ideas: Sir Ken Robinson
Articol realizat de Elena Hîrjoabă