vineri, 24 mai 2013

Influenta profesorului asupra elevilor


De ceva vreme am tot vrut să discut acest subiect la orele de pedagogie dar nu am avut prilejul din diferite motive care nu sunt importante acum, însă voiam să discut despre influenţa unui profesor asupra elevilor săi şi să subliniez cât de important este acest aspect.
Încă din clasele primare învăţătorul/profesorul constituie pentru elev o sursă consistenţă de influenţa care poate modifica anumite percepte, poate da naştere altora într-un sens pozitiv sau negativ. Oricare ar fi latura din care privim clasa de elevi, rolul profesorului este proeminent, iar exercitarea corectă a acestui rol depinde de personalitatea lui şi de situaţiile educative cu care se confrunta şi pe care le are de rezolvat.
Profesorul şi elevii nu se aleg unii pe alţii. Profesorului îi revine sarcina şi răspunderea integrării sale în clasă şi în colectivul de elevi pe care urmează să-l închege. Într-un colectiv format, profesorul devine unul dintre membri acestuia dar cu statut special. Profesorul conduce şi decide, organizează, influenţează, consiliază şi controlează, apreciază şi îndruma, este model de conduită civică şi morală, este profesionist... sau cel puţin aşa ar trebui să fie! El îşi exercita atributele şi calităţile asupra grupului şi asupra fiecărui membru al acestuia în parte pentru obţinerea succesului şcolar şi pentru formarea comportamentelor dezirabile, dirijează relaţiile interpersonale din grup în scopul asigurării unui climat psihosocial favorabil dezvoltării personalităţii elevilor şi pentru a îmbunătăţi relaţiile interpersonale.
           A înzestra copiii cu ştiinţa pare un lucru relativ uşor, dar a forma oameni în plinătatea cuvântului este deosebit de greu.
Influenţarea elevului de către profesor se face direct, prin atitudine, mesaj verbal, gestica, mimică, stare afectivă, exemplu personal, adică prin prezenţa sa activă. Această prezenta are rolul unui stimul ce determina la elevi un răspuns (care poate fi de acceptare formală, acceptare cu convingere, imitare, contagiune, rezistenta). Indirect, profesorul influenţează prin alţi factori educaţionali cum sunt colectivul de elevi, familia, consiliul profesoral, comitetul cetăţenesc de părinţi.
Eficienta influenţării depinde de o serie de factori: congruenta dintre repertoriul profesorului şi cel al elevilor în comunicare, realizarea feed-back-ului şi tonul afectiv al relaţiei profesor-elev.
Prin comportamentul lui afectiv profesorul impune elevilor un anumit comportament individual şi de grup.
Trăsăturile temperamentale ale profesorului au un cuvânt de spus. Autocontrolul permanent, echilibrul autoimpus sunt hotărâtoare pentru un comportament adecvat. Comportamentul emoţional al profesorului influenţează direct comportamentul elevilor prin contagiune şi indirect, prin climatul afectiv pe care îl determina în clasă. Acest comportament poate fi „factor de stimulare a unor stări afective tonice sau de diminuare a capacităţii de muncă a elevilor şi de blocare a relaţiilor de comunicare între elevi şi profesor.”
Profesorul influenţează elevii dar este, la rândul său, influenţat de elevi. El îşi adaptează comportamentul, ia măsuri, impune şi dispune, se consultă cu elevii săi, ia măsuri independent. Motivaţia profesorului, satisfacţiile sau insatisfacţiile pe care le trăieşte sunt urmare a reuşitei sau nereuşitei sale profesionale, precum şi un stimulent sau o piedică în continuarea acestei activităţi.
În procesul instructiv-educativ este necesară „... o adaptare permanentă a profesorului”. Adaptarea permanentă a comportamentului profesorului la personalitatea elevului şi la sintalitatea grupului este necesară nu atât pentru a-i face copilului plăcută şederea la şcoală, cât pentru a-i trezi dorinţa şi voinţa de a răspunde printr-un comportament adecvat acţiunii educative
Nu există un comutator magic al motivaţiei, care să determine oamenii să dorească să înveţe, să lucreze mai mult, să acţioneze într-o manieră mai responsabilă. Facilitarea şi nu controlul ar trebui să ne ghideze ideile, când încercam să schimbăm anumite comportamente în şcoală. Chiar când o persoană este într-o poziţie de autoritate, cum este profesorul, eforturile de-a motiva elevii într-o anumită direcţie vor avea un succes mai semnificativ, dacă relaţia profesor - elev este considerată una de colaborare între persoane ce pot, sau nu să împărtăşească aceleaşi sentimente, expectante şi scopuri. Astfel intervenţiile motivaţionale ce nu respecta scopurile, emoţiile şi convingerile unei persoane legate de o anumită situaţie pot produce efecte pe termen scurt, dar pe o perioadă mai mare de timp aceste intervenţii pot să eşueze.



AND A LITTLE EXTRA... Este vorba de un studiu care subliniază şi mai mult influenta şi importanta profesorului în viaţa elevului.

Un studiu efectuat în Statele Unite ale Americii pe durata a 20 de ani indică în ce fel calitatea profesorilor influenţează viaţa elevilor şi după absolvirea şcolii.
Până unde se poate întinde influenţa unui profesor asupra elevilor săi? Trei americani au avut această curiozitate, aşa că au făcut un studiu pe două milioane şi jumătate de tineri, urmărindu-le evoluţia din şcoala primară şi până la maturitate. Rezultatele studiului arată că profesorii ai căror elevi iau note bune la examene tind să aibă efecte pozitive şi de lungă durată asupra vieţii acelor elevi, dincolo de şcoală.
Calitatea unui profesor contează atunci când e vorba despre numărul tinerilor care merg la facultate şi despre cât de mulţi bani ajung să câştige acei elevi la maturitate.


Articol realizat de Bacanu Andrei

2 comentarii:

  1. Dragi colegi,
    Felicitari pentru munca realizata. Observ ca v-ati centrat cu precadere pe figura cadrului didactic. Desi temele abordate suntinteresante, iar continutul lor este complet, va recomand sa adaugati referintele bibliografice consultate.
    georgeta

    RăspundețiȘtergere
  2. pare ca sunt niste concluzii trase din propria ta experienta cu privire la acest subiect, lucru care face ca postarea sa fie...un fel de poveste, pe care o parcurgi cu placere si care iti ofera in acelasi timp o multime de informatii. bravo!

    RăspundețiȘtergere