Imaginaţi-vă cum ar fi dacă ar exista în România o Universitate Alternativă, care să fie centrată pe elevi nu pe profesori şi materie. Cum ar fi ca fiecare student să-şi aleagă exact ceea ce îl interesează să studieze? Să nu primească note şi să aibă totală libertate să participe la cursurile alese chiar de el. Acesta a fost viziunea unor tineri îndrăzneţi care au dorit să schimbe înţelesul educaţiei în România şi astfel, s-au apucat de creat.
În 2013, se împlinesc 10 de ani de când Traian Brumă şi Cristina Cristea, studenţi pe atunci la Politehnica, au simţit că a venit timpul pentru o schimbare în sistemul universitar. Îşi doreau un sistem flexibil, orientat către practică şi personalizat. Eforturile lor pentru a-l schimba au fost recompensate cu premii şi multe încurajări. Timp de 4 ani au acordat premii profesorilor de prestigiu şi au derulat campanii naţionale cu scopul de a convinge că sistemul educaţional trebuie revoluţionat din interior. În urmă cu 5 ani, au decis să creeze un nou ADN pentru sistemul educaţional, ceva nou şi inedit, adică prima Universitate Alternativă din România orientată către studenţi sau cum o cunosc cei mai mulţi dintre tineri CROS (Centru de resurse pentru organizaţii studenţeşti).
Acum visul lor a devenit realitate şi Universitatea Alternativa se mândreşte cu 3 comunităţi de învăţare: HRemotion, New Media School şi Syncer School. Urmând ca în perioada 2013-2015 să li se alăture alte 3 centrate pe educaţie, vânzări şi IT. De asemenea, universitatea oferă studenţilor posibilitatea de a avea propriul lor coach sau mentor, de a participa la cursurile alternative şi de a beneficia de consiliere în învăţare. Studenţii vor învăţa un principiu important, şi anume acela al autonomiei în învăţare, care le va facilita o învăţare mai uşoară. Din martie 2012 au fost adăugate 6 noi programe ca: Incubatorul de afaceri B3, Ziua învăţării, Invitatul Săptămânii, Internshipuri, The Game şi Rent-a-Team. Una dintre cele mai frumoase experienţe pe care studenţii le pot trăi în cadrul CROS este Camp-ul, care marchează sfârşitul anului universitar şi începutul noului an. Desfăşurat la poalele munţilor într-un peisaj de vis, The Câmp este ceva total diferit faţă de taberele tradiţionale. Este o săptămână plină în care te vei cunoaşte mai bine, vei învăţa şi vei avea parte de multă multă distracţie sau mai bine spus de activităţi de Relating - Learning - Playing - Sharing – Dreaming.
Absolvenţii Universităţii Alternative vor deveni ambasadori şi totodată agenţi ai schimbării prin realizarea de proiecte sociale, în special în educaţie. Iar în 2017 se aşteaptă ca tineri antreprenori susţinuţi şi inspiraţi de către universitate să lanseze grădiniţe, şcoli şi licee alternative. Scopul este formarea unei mase critice de tineri puternici şi conectaţi între ei care au experimentat educaţia alternativă bazată pe autonomie şi care reuşesc să mobilizeze cea mai bună parte a societăţii pentru a o schimba. Este un traseu lung, dar la final vom vedea o nouă societate românească exact aşa cum ar trebui ea să fie.
Privesc spre viitor încrezătoare şi ştiu că vom avea un sistem educaţional reconstruit din temelii şi construit pe principiile secolului 21. Să nu uităm că, Educaţia nu este pregătirea pentru viaţă, educaţia este viaţa însăşi” (John Dewey).
Articol realizat de Andreea Bud
Interesantă alternativa cu o echipă extraordinară!
RăspundețiȘtergerechiar nu stiam nimic despre aceasta initiativa si despre cei care au avut curajul sa demareze un astfel de proiect. felicitari lor, si tie, andreea, pentru postare!
RăspundețiȘtergere